Oppervlakteverwarming, ontkoppeling en afdichting in één: dat is de nieuwe IndorTec® THERM-E elektrische vloerverwarming van GUTJAHR. Het systeem is snel te leggen en heeft een hoge energie-efficiëntie door het ontbreken van holle ruimten. Een goede elektrische vloerverwarming is bovendien een aantrekkelijke optie bij aardgasloos bouwen. 

In 2050 moeten zeven miljoen woningen en één miljoen gebouwen van het aardgas af. Als eerste stap moeten in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Dat is afgesproken in het Klimaatakkoord. Verwarming op aardgas wordt dus in toenemende mate vervangen door alternatieven. Eén van die alternatieven is elektrische vloerverwarming. Dit type verwarming is eenvoudig aan te leggen en ook over een oude vloer aan te brengen, mits deze vlak, drukvast, draagkrachtig en niet doorbuigend is. Bovendien verwarmt een elektrische vloerverwarming de ruimte snel. Electrische vloerverwarming is ideaal voor kleinere ruimtes (< 30 m2) of als het in combinatie met zonnepanelen gebruikt wordt.

Welke kies ik?
Er zijn diverse typen elektrische vloerverwarming op de markt. IndorTec® THERM-E is een elektrische vloerverwarming die bijzonder snel en eenvoudig gelegd kan worden. Dat komt mede door de optimale vlakke ligging van de draagmat. De speciale vorm met 38% minder holle ruimten dan bij andere systemen zorgt voor een hoge energie-efficiëntie. De verwarmingskabels worden bovendien door egalisatie of tegellijm omhuld, waardoor de kabel volledig ingepakt is in de mortel zodat dit een hoger rendement oplevert. Hierdoor hoeven er dus ook geen holle ruimten met stilstaande lucht te worden opgewarmd. De vorm van de mat voorkomt verder dat de verwarmingskabels knikken en door de open structuur is de mat met ‘één spaanslag’ uitgevlakt of te vullen met een tegellijm.

De draagmat is vervaardigd uit speciaal gevormde, onrotbare kunststoffolie (PP). In de fabriek is deze aan de onderzijde gelamineerd met een vlies. Aan de bovenzijde zorgt de speciale profilering voor een draagsysteem voor verwarmingskabels. Deze zijn nauwkeurig in de draagmat te klikken.

Ontkoppeling
De draagmat zorgt tevens voor ontkoppeling tussen ondervloer en vloerbekleding, waardoor spanningen uit de ondergrond worden opgevangen en vocht wordt geweerd. Geschikte ondergronden zijn hierdoor jonge, nog te vochtige cementdekvloeren of te vochtige calciumsulfaatdekvloeren. Maar het systeem is ook toepasbaar op gescheurde (verwarmde) dekvloeren, houten ondergronden en droge dekvloeren. Door de opbouw is dit systeem ideaal voor keramische/natuursteen tegels van groot formaat, hout/laminaat en textiel- en elastische vloerbedekkingen.

Afdichting
De draagmat van het Gutjahr InDorTec Therm-E elektrische vloerverwarming is volledig waterdicht. Wanneer men de naden en inwendige hoeken voorziet van een cementgebonden (mineralen) afdichting i.c.m. afdichtband dan is ook de vloer volledig waterdicht en uiterst geschikt om te gebruiken op houten vloeren in een badkamer of andere ondergronden die vochtgevoelig zijn.

Van veel elektrische vloerverwarmingssystemen is de kabel aangebracht op een netje, die verlijmd wordt op de ondergrond. Hierdoor maak je de mooie vlakke ondergrond weer oneven en moet de hele vloer weer opnieuw uitgevlakt en geëgaliseerd worden. De draagmat van de Gutjahr elektrische vloerverwarming is 6mm hoog, waar de kabel uitstekend in kan door de vorm van de noppen, maar men behoudt ook een vlakke vloer op de plaatsen waar geen vloerverwarming aanwezig is. Hierdoor kunnen grootformaat tegels verwerkt worden. Dit scheelt droogtijd en arbeid om een elektrische vloerwarming aan te leggen.

Bij steenachtige vloerbedekking is dit systeem prima als hoofdverwarming te gebruiken, bijvoorbeeld in combinatie met zonnepanelen. Indien de vloerbedekking bestaat uit hout of textiel, dan is de elektrische vloerverwarming geschikt als bijverwarming. Een ideaal alternatief dus voor traditionele ruimteverwarming op basis van aardgas en u hebt ook geen last van radiatoren, waardoor de indelingsvrijheid toeneemt!