Nederland heeft een primeur te pakken. Voor de kerst wordt de IQ8 micro-omvormer van Enphase Energy als eerste in ons land gelanceerd. Peter Halmans, marketing directeur Enphase Energy Europa, vertelt wat er zo vernieuwend aan is: “Onze nieuwste IQ8-micro-omvormers voor de residentiële sector zijn ontworpen voor de nieuwste generatie hoog rendement PV-modules.”

Hij vervolgt: “Het brein van de micro-omvormer is onze gepatenteerde chip waarmee de micro-omvormer kan werken in netgekoppelde of off-grid-modus. Het future proof design zorgt ervoor dat in de toekomst, in combinatie met de IQ System Controller, huiseigenaren onafhankelijk van het stroomnet in hun energiebehoefte kunnen voorzien.”

‘Uitvalpercentage van 0,05 procent’

Halmans: “Onze IQ-serie onderscheidt zich al jaar en dag qua kwaliteit. Ze gaan gewoon niet kapot. Niet veel leveranciers melden graag hun uitvalpercentage, maar wij zijn er juist trots op. Ons uitvalpercentage is namelijk slechts 0,05 procent en dat hebben we te danken aan onze hele slimme chip. Wij geven dan ook, als een van de weinigen in de industrie, 25 jaar garantie. Het is daarnaast ook een zeer veilige oplossing, omdat we al op het dak de DC omzetten naar AC.”

Momenteel worden de omvormers nog gemaakt in Mexico, India of China, maar daar komt heel binnenkort verandering in. Er wordt momenteel namelijk hard gewerkt aan een volledig nieuwe fabriek in Roemenië, die in het tweede kwartaal van 2023 geopend zal worden.

Eigen chipproductie

“Deze fabriek komt er om meerdere redenen. De Europese markt groeit natuurlijk enorm en wij willen onze klanten snel kunnen bedienen. Maar uiteraard willen wij onze footprint ook zo laag mogelijk houden. Waar heel veel bedrijven worstelen met chip-tekorten kennen wij dat probleem niet omdat wij onze eigen chipproductie hebben. Als gevolg daarvan hebben we onze supply chain en productie heel goed op orde. We hebben daardoor eigenlijk geen leveringsachterstanden gehad de afgelopen maanden”, verklaart de marketing directeur.

IQ8 micro-omvormers maken deel uit van het Enphase-energiesysteem en integreren met de Enphase IQ-batterij, de Enphase IQ-gateway en de monitoring- en analysesoftware van de Enphase-app. Maar ze kunnen ook prima samen met andere merken batterijen.

“Als toekomstmuziek kan de consument met de IQ8 zoals gezegd van het stroomnet af. Dat is in Nederland nog niet erg van toepassing in verband met de salderingsregeling, maar elders in Europa zien we hier wel al belangstelling voor. Ook zetten we, met onze overname van het Duits-Franse Greencom, vol in op home energy managementsystemen, zodat de klant alles in zijn huis smart kan laten aansturen”, besluit Halmans.