Wanneer u uw woning wilt isoleren, krijgt u waarschijnlijk te maken met veel materiaalopties. Het kan daarom lastig zijn om een definitieve keuze te maken. In dit artikel vindt u informatie over houtvezel, een hoogwaardig, milieuvriendelijk en multifunctioneel product.

Wat is houtvezel?

Maar wat is houtvezel precies? Tegenwoordig wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Ook voor isolatiemateriaal is de vraag naar natuurlijke producten, die passen in een circulaire economie, enorm gestegen. Een gevolg van deze trend is houtvezel. Houtvezel wordt gemaakt van overgebleven hout uit zagerijen. Hier worden vervolgens duurzame isolatieplaten van gemaakt die eenvoudig gerecycled kunnen worden.

Onze leveranciers gebruiken restafval om deze isolatie te maken. Zij gebruiken de houtsnippers van een naastgelegen houtzagerij, die op hun beurt doen aan duurzame bosbouw.

Productie van houtvezel

Houtvezelisolatie bestaat dus uit resthout van zagerijen dat verwerkt wordt tot houtsnippers. De houtsnippers worden vervolgens verzacht en schoongemaakt met behulp van stoom, dat afkomstig is van de naastgelegen papierfabriek. Deze papierfabriek produceert krantenpapier en maakt hierbij, net als Pavatex, gebruik van de nabijgelegen houtzagerij. Het koelwater dat bij dit proces komt kijken wordt door de Pavatex-fabriek gebruikt voor het stomen en reinigen van de houtsnippers.

In de volgende stap kan gekozen worden voor twee verschillende processen:

Het natte proces vertrouwt op de bindingskrachten van het hout zelf om de massa in vezels te verdelen
Bij het droge proces wordt daarentegen gewerkt met een bindmiddel. Dit wordt gevolgd door het comprimeren om borden te vormen
Wanneer een fout wordt gemaakt tijdens het productieproces met als gevolg dat bijvoorbeeld de afmeting van een plaat verkeerd is uitgevallen, dan gaat de plaat weer terug en begint het proces opnieuw. Dit kan tot wel 10x opnieuw worden gedaan, waardoor er verlies in materiaal wordt geminimaliseerd.

Door de samenwerking met de duurzame papierfabriek en het hergebruiken van materialen, valt de Pavatex-fabriek/Gutex Steico onder energieneutraal. Dit is in lijn met het milieubewuste imago dat deze fabrikanten graag wil uitstralen. Alleen bij het binden van de houtvezelplaten (het droge proces) wordt een kleine hoeveelheid bindmiddel gebruikt, maar desondanks zijn de platen wel biologisch afbreekbaar.

Voordelen van houtvezelisolatie

Maar wat zijn nu precies de voordelen houtvezelisolatie? Zie hieronder een lijst waarom veel mensen ervoor kiezen om hun woning met houtvezel te isoleren:

Milieuvriendelijk / duurzaam
Houtvezelisolatie wordt gemaakt van resthout van zagerijen en wordt meestal verwerkt zonder toevoeging van chemische stoffen. Daarnaast is het herbruikbaar waardoor geen materiaal verloren gaat. Dit maakt houtvezel een circulair product met een zeer hoge milieuvriendelijkheid en duurzaamheid.

Thermische isolatie
Houtvezel heeft een hoge thermische isolatie. Dit betekent dat houtvezelisolatie voldoende koude- en warmtebescherming biedt. Zo komt er geen kou of warmte van buiten de woning in, wat voor een aangenaam woonklimaat zorgt. In de zomermaanden blijft het koel en in de wintermaanden blijft het warm, wat ook nog eens zorgt voor een forse daling op de energiekosten.

Geluidsisolatie
Verder kenmerkt houtvezelisolatie zich door een uitstekende akoestiek geluidsreducerend. Dit betekent dat geluiden van buitenaf worden tegengehouden en dat geluiden van binnenuit in de ruimte blijven. Ideaal als u bijvoorbeeld last heeft van lawaaiige buren of als u wilt voorkomen dat anderen last hebben van geluid dat u produceert.

Eenvoudige montage
Houtvezel is een flexibel materiaal en daarom eenvoudig te klemmen tussen staanders en balken. Daarnaast zijn onze producten makkelijk op maat te zagen en geven ze geen huidirritatie bij de verwerking.

Veelzijdig inzetbaar
Een ander voordeel van houtvezelisolatie is dat het veel oplossingen kan bieden. Zo is het inzetbaar voor onder andere dak-, muur- en vloerisolatie voor zowel binnen als buiten.

Geen gezondheidsrisico’s
Doordat houtvezelisolatie volledig bestaat uit de natuurlijke grondstof hout, zijn gezondheidsproblemen veelal uitgesloten. Tijdens de productie wordt meestal gewerkt zonder chemische stoffen wat huidirritatie voorkomt.

Geen dampscherm nodig
In tegenstelling tot glaswol en steenwol, hebben houtvezelplaten door de houtvezels een holle structuur. Hierdoor hebben houtvezelplaten geen dampscherm nodig. Het is hierbij wel van belang dat de dampremming groter is aan de warme kant dan aan de koude kant van de constructie. In andere woorden, de Pavatex moet aan de koude kant de mogelijkheid krijgen om water te verdampen. Het is daarom belangrijk dat de koude zijde geen dampdichte structuur bevat, zoals bijvoorbeeld dampdichte verf, bitumen of EPDM. Het feit dat geen dampscherm nodig is, maakt houtvezelisolatie ook uitermate geschikt voor houtenvloer isolatie, scheidingswand isolatie en voorzetwand isolatie.

Ons assortiment houtvezelisolatie

Overweegt u om uw woning te isoleren met houtvezel? Dan bent u bij VDZ Projecten op het juiste adres. Met hoogwaardige producten en advies op maat bieden wij altijd een gepaste oplossing. Ook voor zelfbouwers te bestellen inclusief montage voorbeelden

Wij bieden diverse Houtvezelproducten aan, met elk zijn eigen karakteristieken. Zo zijn de houtvezel platen flexibel en goed te klemmen. De Isolair platen zijn ideaal voor onderdaken en geventileerde gevels. De harde platen zijn zeer drukvast en multifunctioneel en de vloer en plafondplaten zijn speciaal geproduceerd om geluid tegen te gaan.

Veelgestelde vragen over houtvezelisolatie

Is houtvezel echt milieuvriendelijk?

Ja, doordat houtvezel op een duurzame wijze geproduceerd wordt door restafval te gebruiken en het recyclebaar is, is het een natuurlijk product dat past in een circulaire economie. Houtvezel valt in de categorie biobased (hernieuwbare grondstoffen) oplossingen en heeft hierdoor een zeer lage impact op het milieu.

Is houtvezel duur?

Houtvezel is het beste te vergelijken met steenwol en textiel. Het ligt qua prijs nog wel iets hoger, maar dat wordt gecompenseerd met de vele voordelen en voornamelijk met het feit dat houtvezel een duurzaam en circulair product is dat bijdraagt aan een milieuvriendelijke wereld. Het ligt dus aan uw behoeften of houtvezel bij u past of dat andere isolatiematerialen misschien beter aansluiten op uw wensen.

Is houtvezel schadelijk voor de gezondheid?

Nee, een karakteristiek van houtvezel is dat het niet voor huidirritatie zorgt en ook geen andere gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dit komt doordat houtvezel een natuurlijk product is dat meestal wordt verwerkt zonder gebruik te maken van chemische stoffen.

Heeft houtvezel een hoge Rd-waarde?

De Rd-waarde verschilt per houtvezelplaat. Deze informatie is te vinden op de specifieke productpagina’s. Over het algemeen heeft houtvezel een iets lagere Rd-waarde dan bijvoorbeeld glaswol en steenwol. Dit wordt echter gecompenseerd door vele andere voordelen dat houtvezel met zich meebrengt.

Hoe gaat verwijdering van houtvezelisolatie in zijn werk?

De verwijdering van houtvezelplaten is zeer eenvoudig en zonder kostbare voorzorgsmaatregelen. Doordat het een vrijwel geheel zuiver product is, vereist verwijdering geen speciale aandacht. Dit betekent dat het wegdoen van houtvezel op een milieuvriendelijke manier gedaan kan worden. Wel wordt bij het boren of zagen van houtvezelplaten aangeraden om een ademmasker in gebruik te nemen.