Biobased bouwen en biobased materialen – VDZ Projecten
VDZ Projecten richt zich door middel van biobased bouwen en het toepassen van biobased materialen op duurzame projecten en daarmee op een duurzame toekomst. Met biobased bouwen verbeteren we woningen door de vloeren, wanden en daken aan te pakken met de juiste materialen. Daarnaast bekijken we ook de installaties binnen elke woning. Indien nodig kunnen we elk type installatie, onafhankelijk van het merk, vervangen door een meer groene manier van energiewinning, zoals een warmtepomp en dergelijke. Bent u geïnteresseerd in biobased bouwen? Wilt u uw woning verduurzamen en groener maken met biobased materialen? Dan staat VDZ Projecten voor u klaar. Lees snel verder over wat biobased bouwen inhoudt en wat we voor u kunnen doen op dat gebied. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat is biobased?
Biobased is een relatief nieuwe term. Biobased bouwen wordt in de praktijk dan ook vaak verward met ecologisch bouwen of natuurlijk bouwen. Ditzelfde geldt voor biobased materialen. De term wordt de laatste jaren veel gebruikt om aan te geven dat er sprake is van natuurlijke en milieuvriendelijke grondstoffen in een bepaald product zoals isolatiemateriaal. Biobased materialen zijn materialen die zijn vervaardigd van dierlijke grondstoffen of van schimmels, planten, bacteriën die biologisch zijn geteeld. Biobased materialen dienen ecologisch verantwoord te zijn gemaakt én ecologisch verantwoord hergebruikt kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat biobased materialen op een zeer positieve manier afwijken van de klassieke recycling zoals we die kennen.
Biobased versus recycling
Wat belangrijk is bij een circulaire blik, is dat er een verschil zit tussen recycling en grondstoffen in zijn oorspronkelijke vorm hergebruiken. Zo kunt u plastic en kunststof flessen zeker blijven recyclen. Sterker nog: dat moedigen we uiteraard alleen maar aan. Op de prioriteiten trap van R-en, staat recycling echter helemaal onderaan, op slechts één tree na. De laatste tree is Recover. Recycling is in veel gevallen dan ook meer downcycling, terugkeren naar het oorspronkelijke materiaal vaak niet mogelijk is. Het oorspronkelijke materiaal wordt gebruikt om omgezet te worden naar een nieuwe vorm van energie. De klassieke wet van behoud van energie dus.
Biobased materialen – Hout
Om te laten zien hoe dit verschilt van biobased bouwen en biobased materialen, is hout een goed voorbeeld. Hout is van nature al een circulaire grondstof omdat het hernieuwbaar is. Denk maar aan een plank hout in de natuur waar opnieuw bomen en planten uit kunnen groeien. Hout heeft op de lijst van R-en dan ook niet voor niets een hoge positie. Hout is voor een biobased wereld ideaal omdat het in elke levensfase toegepast kan worden. Van hout tot papier. Zelfs als plank op maat kan weer worden verwerkt tot een nieuwe grondstof in de productie van diverse materialen en producten zoals kozijnen, deuren en gevelonderdelen. Dit laatste is een voorbeeld van het echt hergebruiken van materialen, in tegenstelling tot andere materialen waarvan alleen de grondstoffen worden hergebruikt of volledig in een verbrandingsoven belanden.

Biobased bouwen en isolatie
Bij VDZ Projecten hebben we een ecologisch dak-, wand-, vloer- en renovatie-systeem ontwikkeld om biobased bouwen in de praktijk te brengen. Ook hier speelt hout een essentiële rol. Zo isoleren we biobased door middel van papierafval. Hiermee maken we isolatieplaten die stevig en veerkrachtig zijn en bestaan uit cellulose met uitstekende thermische, akoestische en brandwerende eigenschappen. Deze bouwelementen zijn geschikt voor daken, vloeren, binnenwanden en buitenwanden.
Bio based bouwen en CO₂-opslag
Bij VDZ Projecten werken we met ecologische bouwmaterialen die zijn vervaardigd van hout en houtachtige materialen. Ons biobased circulair isolatiemateriaal bestaat dan ook uit cellulosevezels of houtvezels die vanuit hout zijn gewonnen. Dat houdt in dat de CO₂ die de oorspronkelijke boom in zich had om te groeien, nog altijd in het materiaal zit. Als we bijvoorbeeld weer papier recycling gebruiken als voorbeeld, komt deze CO₂ na 2 jaar in de verbrandingsoven terecht. Met onze methode van bio based bouwen en het gebruik van biobased materialen, wordt CO₂ voor decennia lang in een pand of in een woning opgeslagen. Zodra het later weer vrijkomt, wordt het biobased isolatiemateriaal weer opnieuw gebruikt en toegepast in nieuwe biobased elementen. Op die manier maken we met biobased bouwen de hoeveelheid afval op de planeet kleiner en laten we een betere en schonere wereld achter voor volgende generaties.
Bio based bouwen met VDZ Projecten
VDZ Projecten beschikt over een klein maar ervaren team van gedreven vakmensen. Het biobased bouwen en het gebruiken van bio based materialen doen we van a tot z, voor elk pand van de fundering tot aan de nok. Van ontwerp tot uitvoering rekent u bij ons op biobased bouwen met oog voor detail. We betrekken u dan ook graag bij het project om ervoor te zorgen dat alles naar wens is. Daar komt ook nog eens bij kijken dat bio based bouwen kostenbesparend is door het per definitie slimme gebruik van materialen.
Neem contact op met ons
Bent u geïnteresseerd in het bio based laten isoleren van uw woning of pand? Wilt u een biobased constructie laten bouwen? Of heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met de specialisten van VDZ Projecten. We staan voor u klaar op het gebied van biobased bouwen, materialen en isoleren. U bereikt ons per mail op info@VDZProjecten.nl. U bent natuurlijk ook welkom om het contactformulier in te vullen.