VDZ projecten
1sep

De Warmteboiler

Een warmtepompboiler verwarmt water met binnen- en of buitenlucht, zonder dat hier aardgas voor wordt gebruikt. Op deze manier worden woningen, al dan niet in combinatie met een warmtepomp of hybride, op een duurzame manier verwarmd en van warm water voorzien. Daarnaast wordt het elektriciteitsverbruik tot een minimum beperkt, aangezien de buiten- en binnenlucht wordt gebruikt voor het verwarmen van het tapwater.

De warmtepompboiler bestaat uit een monobloc warmtepomp in combinatie met een boiler voor tapwater. Het heeft een voorraadvat met een capaciteit van – meestal – 100 tot 250 liter. Deze hoeveelheid warm water is voldoende voor gezinnen tot 5 personen.

In onderstaande vragen en antwoorden vind je alle informatie over de installatie en levering van warmtepompboilers.

VDZ Projecten adviseert dit inmiddels al 10 jaar
10 jaar gelden onze eerste woning bijna energie neutraal opgeleverd wij vieren dit met ons bedrijf

  • Hoe werkt een warmtepompboiler?
  • Welke modellen warmtepompboilers zijn er?
  • Waar pas je een warmtepompboiler toe?
  • Hoe installeer je een warmtepompboiler?
  • Welke besparingen en beschikbare subsidies zijn er?
  • Wat zijn de voordelen van een warmtepompboiler?
  • Ervaring uit de praktijk
Meer lezen
VDZ projecten
23aug

Voordelen van houtvezel isolatie

Wanneer u uw woning wilt isoleren, krijgt u waarschijnlijk te maken met veel materiaalopties. Het kan daarom lastig zijn om een definitieve keuze te maken. In dit artikel vindt u informatie over houtvezel, een hoogwaardig, milieuvriendelijk en multifunctioneel product.

Wat is houtvezel?

Maar wat is houtvezel precies? Tegenwoordig wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Ook voor isolatiemateriaal is de vraag naar natuurlijke producten, die passen in een circulaire economie, enorm gestegen. Een gevolg van deze trend is houtvezel. Houtvezel wordt gemaakt van overgebleven hout uit zagerijen. Hier worden vervolgens duurzame isolatieplaten van gemaakt die eenvoudig gerecycled kunnen worden.

Onze leveranciers gebruiken restafval om deze isolatie te maken. Zij gebruiken de houtsnippers van een naastgelegen houtzagerij, die op hun beurt doen aan duurzame bosbouw.

Productie van houtvezel

Houtvezelisolatie bestaat dus uit resthout van zagerijen dat verwerkt wordt tot houtsnippers. De houtsnippers worden vervolgens verzacht en schoongemaakt met behulp van stoom, dat afkomstig is van de naastgelegen papierfabriek. Deze papierfabriek produceert krantenpapier en maakt hierbij, net als Pavatex, gebruik van de nabijgelegen houtzagerij. Het koelwater dat bij dit proces komt kijken wordt door de Pavatex-fabriek gebruikt voor het stomen en reinigen van de houtsnippers.

In de volgende stap kan gekozen worden voor twee verschillende processen:

Het natte proces vertrouwt op de bindingskrachten van het hout zelf om de massa in vezels te verdelen
Bij het droge proces wordt daarentegen gewerkt met een bindmiddel. Dit wordt gevolgd door het comprimeren om borden te vormen
Wanneer een fout wordt gemaakt tijdens het productieproces met als gevolg dat bijvoorbeeld de afmeting van een plaat verkeerd is uitgevallen, dan gaat de plaat weer terug en begint het proces opnieuw. Dit kan tot wel 10x opnieuw worden gedaan, waardoor er verlies in materiaal wordt geminimaliseerd.

Door de samenwerking met de duurzame papierfabriek en het hergebruiken van materialen, valt de Pavatex-fabriek/Gutex Steico onder energieneutraal. Dit is in lijn met het milieubewuste imago dat deze fabrikanten graag wil uitstralen. Alleen bij het binden van de houtvezelplaten (het droge proces) wordt een kleine hoeveelheid bindmiddel gebruikt, maar desondanks zijn de platen wel biologisch afbreekbaar.

Voordelen van houtvezelisolatie

Maar wat zijn nu precies de voordelen houtvezelisolatie? Zie hieronder een lijst waarom veel mensen ervoor kiezen om hun woning met houtvezel te isoleren:

Milieuvriendelijk / duurzaam
Houtvezelisolatie wordt gemaakt van resthout van zagerijen en wordt meestal verwerkt zonder toevoeging van chemische stoffen. Daarnaast is het herbruikbaar waardoor geen materiaal verloren gaat. Dit maakt houtvezel een circulair product met een zeer hoge milieuvriendelijkheid en duurzaamheid.

Thermische isolatie
Houtvezel heeft een hoge thermische isolatie. Dit betekent dat houtvezelisolatie voldoende koude- en warmtebescherming biedt. Zo komt er geen kou of warmte van buiten de woning in, wat voor een aangenaam woonklimaat zorgt. In de zomermaanden blijft het koel en in de wintermaanden blijft het warm, wat ook nog eens zorgt voor een forse daling op de energiekosten.

Geluidsisolatie
Verder kenmerkt houtvezelisolatie zich door een uitstekende akoestiek geluidsreducerend. Dit betekent dat geluiden van buitenaf worden tegengehouden en dat geluiden van binnenuit in de ruimte blijven. Ideaal als u bijvoorbeeld last heeft van lawaaiige buren of als u wilt voorkomen dat anderen last hebben van geluid dat u produceert.

Eenvoudige montage
Houtvezel is een flexibel materiaal en daarom eenvoudig te klemmen tussen staanders en balken. Daarnaast zijn onze producten makkelijk op maat te zagen en geven ze geen huidirritatie bij de verwerking.

Veelzijdig inzetbaar
Een ander voordeel van houtvezelisolatie is dat het veel oplossingen kan bieden. Zo is het inzetbaar voor onder andere dak-, muur- en vloerisolatie voor zowel binnen als buiten.

Geen gezondheidsrisico’s
Doordat houtvezelisolatie volledig bestaat uit de natuurlijke grondstof hout, zijn gezondheidsproblemen veelal uitgesloten. Tijdens de productie wordt meestal gewerkt zonder chemische stoffen wat huidirritatie voorkomt.

Geen dampscherm nodig
In tegenstelling tot glaswol en steenwol, hebben houtvezelplaten door de houtvezels een holle structuur. Hierdoor hebben houtvezelplaten geen dampscherm nodig. Het is hierbij wel van belang dat de dampremming groter is aan de warme kant dan aan de koude kant van de constructie. In andere woorden, de Pavatex moet aan de koude kant de mogelijkheid krijgen om water te verdampen. Het is daarom belangrijk dat de koude zijde geen dampdichte structuur bevat, zoals bijvoorbeeld dampdichte verf, bitumen of EPDM. Het feit dat geen dampscherm nodig is, maakt houtvezelisolatie ook uitermate geschikt voor houtenvloer isolatie, scheidingswand isolatie en voorzetwand isolatie.

Ons assortiment houtvezelisolatie

Overweegt u om uw woning te isoleren met houtvezel? Dan bent u bij VDZ Projecten op het juiste adres. Met hoogwaardige producten en advies op maat bieden wij altijd een gepaste oplossing. Ook voor zelfbouwers te bestellen inclusief montage voorbeelden

Wij bieden diverse Houtvezelproducten aan, met elk zijn eigen karakteristieken. Zo zijn de houtvezel platen flexibel en goed te klemmen. De Isolair platen zijn ideaal voor onderdaken en geventileerde gevels. De harde platen zijn zeer drukvast en multifunctioneel en de vloer en plafondplaten zijn speciaal geproduceerd om geluid tegen te gaan.

Veelgestelde vragen over houtvezelisolatie

Is houtvezel echt milieuvriendelijk?

Ja, doordat houtvezel op een duurzame wijze geproduceerd wordt door restafval te gebruiken en het recyclebaar is, is het een natuurlijk product dat past in een circulaire economie. Houtvezel valt in de categorie biobased (hernieuwbare grondstoffen) oplossingen en heeft hierdoor een zeer lage impact op het milieu.

Is houtvezel duur?

Houtvezel is het beste te vergelijken met steenwol en textiel. Het ligt qua prijs nog wel iets hoger, maar dat wordt gecompenseerd met de vele voordelen en voornamelijk met het feit dat houtvezel een duurzaam en circulair product is dat bijdraagt aan een milieuvriendelijke wereld. Het ligt dus aan uw behoeften of houtvezel bij u past of dat andere isolatiematerialen misschien beter aansluiten op uw wensen.

Is houtvezel schadelijk voor de gezondheid?

Nee, een karakteristiek van houtvezel is dat het niet voor huidirritatie zorgt en ook geen andere gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dit komt doordat houtvezel een natuurlijk product is dat meestal wordt verwerkt zonder gebruik te maken van chemische stoffen.

Heeft houtvezel een hoge Rd-waarde?

De Rd-waarde verschilt per houtvezelplaat. Deze informatie is te vinden op de specifieke productpagina’s. Over het algemeen heeft houtvezel een iets lagere Rd-waarde dan bijvoorbeeld glaswol en steenwol. Dit wordt echter gecompenseerd door vele andere voordelen dat houtvezel met zich meebrengt.

Hoe gaat verwijdering van houtvezelisolatie in zijn werk?

De verwijdering van houtvezelplaten is zeer eenvoudig en zonder kostbare voorzorgsmaatregelen. Doordat het een vrijwel geheel zuiver product is, vereist verwijdering geen speciale aandacht. Dit betekent dat het wegdoen van houtvezel op een milieuvriendelijke manier gedaan kan worden. Wel wordt bij het boren of zagen van houtvezelplaten aangeraden om een ademmasker in gebruik te nemen.

Meer lezen
21jun

In 2019 wonnen wij met dit huis een duurzaamheid Award

In 2019 wonnen we met dit project een duurzaamheid Award een oude woning uit 1968 naar bijna energie neutraal nu in 2022 de energie prijzen de pan uitreizen is VDZ Projecten met recht een visionair te noemen al 10 jaar doen wij aan serieus verduurzamen naar bijna energie neutraal vanuit de basis
Eerst het gebouw verbeteren dan de rest zoals de warmte[pomp en zonnepanelen

Meer lezen
5apr

Genomineerd voor vak-werkaward 2022

Genomineerd voor vak-werkaward 2022

Waar zijn wij in gespecialiseerd wat doen wij al 10 jaar Goed en beter dan het bouwbesluit
Onder de naam ‘Zet ook de knop om’ start de Rijksoverheid op 2 april 2022 een landelijke campagne om huishoudens en ondernemers met praktische besparingstips te stimuleren om op korte termijn energie te besparen. Om mensen te helpen bij het isoleren van hun woning komt het kabinet met het Nationaal Isolatieprogramma om slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen snel en slim aan te pakken. Het doel is om 2,5 miljoen woningen te isoleren.
programma om slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen snel en slim aan te pakken. Het doel is om 2,5 miljoen woningen te isoleren.

Walther Dingemans van VDZ Projecten zegt dit al sinds 2012 Minister ROB Jette dit in 2022: “Energiebesparing heeft de afgelopen jaren niet de aandacht gekregen die het verdient. Daar gaan we nu verandering in brengen. Het is om meerdere redenen verstandig om energie te besparen. Het is goed voor je portemonnee, het klimaat én het helpt ons om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland. Daarom zetten we energiebesparing de komende tijd bij iedereen op de kaart. Dat doen we met een campagne met praktische bespaartips waarmee huishoudens en bedrijven direct energie kunnen besparen en met extra geld om mensen te helpen bij het isoleren van hun huis.”

Walther Dingemans van VDZ Projecten zegt dit al sinds 2012 Nu zegt Hugo de Jonge dit in 2022: “De urgentie om energie te besparen en beter te isoleren is groter dan ooit. Daarom slaan we de handen ineen en komen we met het Nationaal Isolatieprogramma. Zo kunnen we mensen snel en direct helpen bij het isoleren van hun huis. Het doel is dat we 2.5 miljoen woningen gaan isoleren. Ook neemt het kabinet zelf maatregelen om energie te besparen. In circa 200 Rijkskantoren gaat de verwarming gemiddeld 2 graden lager in de winter en wordt minder gekoeld in de zomer.”
Start landelijke campagne ‘zet de knop ook om’

De vanzelfsprekendheid waarmee we energie gebruiken verandert. Gas en elektriciteit zijn duurder geworden, waardoor de energierekening stijgt. Nederland moet minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. En we moeten klimaatverandering tegengaan. Om al deze redenen is het belangrijk dat we meer energie besparen. Daarom lanceert de overheid op 2 april een landelijke publiekscampagne, onder de naam ‘Zet ook de knop om’, voor radio, tv, online en in landelijke en regionale kranten. De campagne biedt praktische tips waarmee huishoudens en ondernemers eenvoudig energie kunnen besparen. Dat kan bijvoorbeeld al door niet langer dan 5 minuten te douchen en/of de thermostaat overdag op 19 graden te zetten en ’s nachts op 15 graden. Het kabinet doet daarnaast een klemmend beroep op Nederlandse bedrijven en ondernemers om mee te doen door bijvoorbeeld energie te besparen op de verlichting, verwarming en/of ventilatie van bedrijfspanden. Zelf zal het kabinet ook de knop omzetten en het goede voorbeeld te geven. In 200 Rijkskantoren gaat de verwarming in de winter gemiddeld 2 graden naar beneden van 21 naar 19 graden en in de zomer zal er minder gekoeld worden.

Nationaal Isolatieprogramma

Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is om 2,5 miljoen woningen te isoleren met een focus op de slecht geïsoleerde woningen met energielabel E, F en G. Van alle 8 miljoen woningen heeft ongeveer 1,5 miljoen woningen nog een energielabel E of slechter. Samen met alle betrokken partijen, waaronder woningeigenaren, VvE’s, verhuurders, huurders, Rijk, gemeenten, ngo’s en marktpartijen, wil het kabinet uiterlijk in 2030 alle slecht geïsoleerde woningen hebben verbeterd. Het kabinet stelt daarvoor in totaal 4 miljard euro ter beschikking tot en met 2030. De ambitie van het kabinet is om 750.000 woningen via een wijkgerichte aanpak met gemeenten te isoleren. Gemeenten krijgen hiertoe de mogelijkheid om in de buurten waar ze als eerste aan de slag gaan komende jaren een extra korting, tegoedbon of voucher aan bewoners aan te bieden bovenop de landelijk beschikbare subsidies. Ook wil het kabinet een miljoen huurwoningen isoleren naar de isolatiestandaard, zowel in het sociale als het particuliere segment. Daarnaast zal er worden ingezet op het versneld isoleren van 750.000 woningen op eigen initiatief via collectieve inkoopinitiatieven. Dat wordt gestimuleerd met aantrekkelijke, laagdrempelige, breed toegankelijke financiering en subsidie en met de landelijke isolatiecampagne en het platform ‘Verbeter je huis’. Op verbeterjehuis.nl kunnen woningeigenaren eenvoudig een eerste beeld krijgen van de huidige energiezuinigheid van hun woning, welke verbeteringen mogelijk zijn, en wat de kosten en besparingen zijn van deze maatregelen. Ook geeft de website informatie over de subsidies en financieringsopties waar je als woningeigenaar gebruik van kan maken. Voor mensen met onvoldoende spaargeld en die op de markt niet terecht kunnen voor financiering tegen aantrekkelijke voorwaarden biedt het Nationaal Warmtefonds energiebespaarleningen daar zal het kabinet een 0%-rente energiebespaarlening aan toevoegen.

Verduurzamingscoalitie

Het Rijk, gemeenten, woningcorporatiescorporaties en woningeigenaren kunnen dit niet alleen. Daarom slaan we de handen ineen bij de verduurzaming in de gebouwde omgeving en de versnelling van energiebesparing op de korte termijn. De campagne wordt ondersteund door een brede maatschappelijke coalitie die zich zal inspannen om kennis te delen, communicatie te intensiveren en activiteiten te versnellen en beter met elkaar te verbinden.

Meer lezen

Vanaf 1 januari 2022 meer subsidie voor isolatie en warmtepomp

Per 1 januari gelden nieuwe subsidieregels als je je woning wilt verduurzamen. Vanaf dan krijg je, als je twee verduurzamingsmaatregelen neemt, niet 20% van de kosten vergoed, maar 30%. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp.

In 2050 willen we onze woningen niet meer verwarmen met aardgas. De Rijksoverheid helpt woningeigenaren om de komende jaren minder energie te verbruiken en hun woning zo te verduurzamen dat ze straks zonder aardgas verwarmd kunnen worden. De subsidie is een onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en geldt voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. De subsidie kan worden aangevraagd bij minimaal twee isolatiemaatregelen, of bij combinatie van één isolatiemaatregel met een (hybride) warmtepomp. Verenigingen van Eigenaren kunnen voor isolatiemaatregelen terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

Hoe goed moet je isoleren? Vdz Projecten doet dit conform streefwaarden bijna energie neutraal
Met een goed geïsoleerd huis verbruik je minder energie, waardoor je energierekening omlaag gaat. Het is ook comfortabeler: met vloerisolatie voelt de grond niet koud aan en met dakisolatie is de zolder ook behaaglijk warm.

De overheid heeft richtlijnen opgesteld tot welke grens je je huis moet isoleren: de standaard en streefwaarden. Deze standaard geeft aan wanneer de woning goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te kunnen worden. De streefwaarden geven voor afzonderlijke bouwdelen, zoals dak, vloer, of ramen, aan met welke isolatie je sowieso goed zit.

Warmtepomp Vdz Projecten levert en plaats deze maar alleen nadat de woning goed geïsoleerd is
De standaard maakt onderscheid tussen huizen vóór en na 1945. Dit omdat er in woningen van vóór 1945 vaak geen spouwmuurisolatie mogelijk is. Als je huis geïsoleerd is volgens de standaard, dan kun je de cv-installatie (die op aardgas werkt) vervangen door een warmtepomp of hybride warmtepomp. Een warmtepomp draait op elektriciteit en haalt zijn warmte uit de lucht. Een hybride warmtepomp, in sommige gevallen verstandig voor huizen van vóór 1945, verwarmt ook met elektriciteit, maar heeft de mogelijkheid om bij erg koud weer over te gaan op verwarming met aardgas, waarmee hogere temperaturen mogelijk zijn dan met verwarming via elektriciteit.

De verhoging van de subsidieregeling geldt in ieder geval tot en met 2024.

Meer lezen

Milieuprestatie voor gebouwen wordt 1 juli 2021 aangescherpt

Met ingang 1 juli 2021 treedt een wijziging van het Bouwbesluit 2012 in werking: de aanscherping van de Milieuprestatie voor gebouwen (MPG). Hierdoor moeten bouwers meer circulair en milieuvriendelijker gaan bouwen. De wettelijke eisen zullen stapsgewijs worden aangescherpt en het streven is de norm uiterlijk in 2030 te halveren (van 1,0 naar 0,5 te brengen). Onderzocht wordt ook hoe de wettelijke eisen verbreed kunnen worden van nieuwbouw naar renovaties en naar andere gebruiksfuncties dan alleen wonen.

Aanscherping milieuprestatie voor gebouwen

Per 1 juli 2021 wordt de milieuprestatie voor nieuwe woningen aangescherpt van 1,0 naar 0,8. Dit betekent dat er milieuvriendelijker en meer circulair moet worden gebouwd. Het doel is om de eis stapsgewijs scherper te stellen en uiterlijk in 2030 te halveren. In 2050 willen we namelijk een klimaatneutrale en circulaire gebouwde omgeving realiseren. De eis wordt niet alleen aangescherpt: op dit moment wordt ook de mogelijkheid onderzocht om de milieuprestatie-eis uit te breiden naar andere gebruiksfuncties en naar renovatie. Daarnaast heeft Minister Ollongren aangekondigd te bepalen hoe de waardering van de milieueffecten van de opslag van CO2 in biobased materialen, waaronder hout, kan worden opgenomen in de nationale systematiek.

Stimuleren

Behalve via normering wordt milieuvriendelijk en circulair bouwen ook gestimuleerd via fiscale instrumenten zoals de Milieu InvesteringsAftrek (MIA), een fiscale stimulans voor bouwen met een lage milieu-impact. Daarnaast wordt in de Regeling Groen Projecten, een stimuleringsprogramma voor beleggen of sparen in duurzame en innovatieve (bouw)projecten, bouwen met een lage milieu-impact ook opgenomen. Ook ondersteunt de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) projecten voor de vervanging van fossiele grondstoffen door biobased grondstoffen.

Samenwerken

Om bedrijven te helpen bij het kunnen voldoen aan de wettelijke eisen werkt het ministerie van BZK samen met andere partijen, zoals universiteiten en hogescholen, bouwbedrijven en andere overheden aan de Strategische verkenning biobased bouwen en de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen. Daarnaast werken partijen samen in de buyer groups duurzaamheid aan een gedeelde marktvisie en -strategie en uiteindelijk een concrete aanbesteding. Binnen het project Samen versnellen wordt met elf organisaties (rijksoverheid, gemeenten en bouwers) gewerkt aan het ontwikkelen van het nieuwe, circulaire, normaal. Het laat zien wat er al goed is te realiseren op het gebied van circulair bouwen en per project kunnen partijen streven naar een hogere ambitie. Het niveau van ‘Het nieuwe normaal’ wordt de komende jaren bepaald op basis van de praktijk, namelijk de 100+ projecten bij de deelnemende partijen.

Meer lezen

Wij doen dit al

Na-isoleren om de warmtevraag van woningen te beperken: hoe ver ga je daarin? Demissionair minister Ollongren heeft hiervoor een Standaard opgesteld en naar de Tweede Kamer gestuurd. Ook zijn er streefwaarden bepaald,VDZ Projecten doet dit al in bestaand, bedoeld als referentie voor wat als goede en toekomstvaste woningisolatie kan worden beschouwd.

Standaard

Met de Standaard wordt bedoeld het niveau van isolatie dat een woning in 2050 zou moeten hebben. Dat niveau is zo bepaald dat woningen gebouwd ná 1945 met lage temperatuurverwarming (een aanvoertemperatuur van 50 graden voor ruimteverwarming) uit de voeten kunnen. Uitgangspunt is dat er binnen de bestaande constructie wordt geïsoleerd. VDZ projecten heeft een vooruit ziende blik en onze klanten kunnen rekenen op een goed resultaat

Bij woningen van 1945 en ouder kan dat vaak niet vanwege het ontbreken van een spouw. Onzin VDZ projecten weet wel beter, Daarom is de Standaard voor die categorie minder strikt. Maar er geldt dan ook dat die categorie woningen zonder extra maatregelen níet op lage temperatuur kan worden verwarmd. Een tweede knip betreft eengezinswoningen en meergezinswoningen. Ook speelt de compactheid van de woning mee bij de Standaard, die wordt uitgedrukt in kWh/m2.

Streefwaarden

Naast een Standaard voor warmtevraag van de gehele woning zijn er ook streefwaarden ontwikkeld voor afzonderlijke bouwdelen zoals vloer, ramen, buitenmuren en dak. Ook is er een streefwaarde voor kierdichting en ventilatie. Deze streefwaarden zijn bedoeld om een toekomstvaste referentie te geven voor deze afzonderlijke bouwdelen. Isoleren van een bouwdeel naar deze streefwaarde zorgt ervoor deze in de toekomst niet nog eens hoeft te worden aangepakt. De streefwaarden helpen ook om keuzes te maken als een woning in etappes wordt verduurzaamd. Wij zitten nu al aan Dak RC 8 Vloer RC 5,5 Gevels RC 6,0

Ramen en deuren is een advies triple maar dubbel HR ++ of vacuüm kan ook
Ventilatie natuurlijk of gestuurd maar we adviseren gestuurd
Kierdichting op Zwitserse precisie alle tapen bij ons binnen kort ook verkrijgbaar voor de zelfbouwer

Bij het halen van deze waarden wordt de Standaard ruimschoots bereikt, zo valt te lezen in de memo ‘Standaard en Streefwaarden uitkomst traject begeleidingscommissie’. “Anders gezegd: bij aanpak van een bouwdeel tot de Streefwaarde, kan meestal de aanpak van een of meer andere delen achterwege blijven. Een stapsgewijze aanpak vergt meer aandacht voor vocht en schimmelproblematiek.”

Daarnaast worden ook nog waardes genoemd die zouden moeten gelden als minimaal te halen niveaus, waarbij dan wél álle maatregelen moeten worden genomen om tot de Standaard te komen. Dat zijn deze:

Verplichting aan volgend kabinet

Een volgend kabinet mag beslissen of het verplicht wordt voor verhuurders om in 2050 aan de Standaard te voldoen. Een eventuele verplichting voor eigenaar-bewoners lijkt Ollongren op zijn vroegst aan de orde in 2025 bij de evaluatie. “Dat is ook zo afgesproken in het Klimaatakkoord. De Standaard is dan als het goed is geen nieuw fenomeen meer, maar vervult een informele maar belangrijke rol bij taxaties, koop en verkoop, en afwegingen omtrent uit te voeren
onderhoud. Ook is er dan meer duidelijkheid over de eventuele nadere Europese voorstellen voor regulering van de energieprestatie en energiebesparing in de bestaande gebouwde omgeving”, schrijft zij als besluit van de kamerbrief.

Hoppa daar gaan we weer veel te laat het afgelopen jaar hebben velen geïnvesteerd door aannemers de woning te verbeteren zonder eisen aan deze dat wij de focus hierop hebben liggen is onze duurzame keuze om het beter te willen doen

Draagvlak komt er vanzelf als de energie nota onbetaalbaar wordt

Maar wat doen we aan energie armoede mensen die het niet kunnen betalen hoe doen we dat?
Een begeleidingscommissie met een brede vertegenwoordiging van partijen is betrokken geweest bij de onderzoeken en afwegingen om tot een Standaard voor goede en toekomstvaste woningisolatie te komen. Het voorstel kan rekenen op draagvlak bij Bouwend Nederland, NVDE, Techniek Nederland, Woonbond en VNG. Aedes en Vastgoed Belang zouden graag een minder ambitieuze Standaard zien. Stroomversnelling ziet graag een meer ambitieuze Standaard. Vereniging Eigen Huis onthoudt zich van een oordeel.

Meer lezen

Goed isoleren van uw woning

Er is niets zo vervelend als tocht. Veel warmte gaat vaak verloren via de muur. En dat is zonde. Maar nóg meer gaat verloren via je dak. Omdat warmte zich altijd een weg naar boven baant. De warmte die vanuit de verwarmde ruimtes opstijgt naar boven gaat vervolgens via die slecht geïsoleerde en tochtdoorlatende zoldervloer naar de zolder om daar weer voor een groot deel te verdwijnen naar buiten. Zonde van de energie en van het geld dat die heeft gekost! Het is dus slim om – wanneer je van plan bent te investeren in isolatie – te beginnen met je dak.

Energiebesparende woning behoeft goede isolatie

Warmte stijgt op dus door je dak te isoleren kun je jaarlijks veel energie besparen. Als je je huis gaat verduurzamen is het verstandig om altijd van boven naar beneden te kijken, dus begin bij je dak! Tot 30% van de warmte gaat door het dak verloren. Bijkomend voordeel is dat door dakisolatie de zolder beter bewoonbaar wordt. Dakisolatie is een prima investering en is te vergelijken met 8% rente op je spaarrekening. Momenteel is de rente op je spaarrekening bijna 0 dus geen verkeerde keuze.

Kies je isolatiemateriaal

Kies een isolatiemateriaal dat bij jouw dak past. Kijk altijd goed naar de isolatiewaarde. Is ruimte geen probleem? Dan kun je voor dikker materiaal kiezen. Heb je weinig ruimte? Kies dan voor een dunner materiaal met goede isolatiewaarde. Een eenvoudige en efficiënte manier om u zolder van binnenuit te isoleren is bijvoorbeeld met PG Roofing thermische isolerende voorzetpanelen. Deze relatief dunne voorzetelementen zijn kant-en-klaar en gelijk en eenvoudig te bevestigen tegen het dakbeschot. Afwerken kan met bijvoorbeeld stuc- of sauswerk.
Isolatie met de PG Roofing creëert een ruimte zonder vochtproblemen, koudebruggen en/of warmtelekken en zorgt voor meer thermisch comfort.

Vele voordelen van isoleren

Naast het feit dat (beter) isoleren de bovenstaande ongemakken kan oplossen of voorkomen, brengt het ook vele voordelen met zich mee. Een huis dat goed geïsoleerd is levert bij verkoop bijvoorbeeld veel meer op dan een slecht geïsoleerd huis. Investeer je in isolatie, dan investeer je dus niet alleen in thermisch comfort maar ook in de waarde van je eigen woning. Een ander bijkomend voordeel is dat je minder hoeft te stoken wat weer resulteert in een lagere energierekening. Daarmee doe je – naast je portemonnee – ook het milieu een groot plezier, aangezien er sprake is van minder uitstoot van CO2. Daarmee verklein je je ecologische voetafdruk weer een beetje waar toekomstige generaties je mogelijk dankbaar voor zullen zijn.

Kan ik ook in 2021 nog subsidie krijgen?

Jazeker, de subsidiekas is nog niet leeg. Naast de subsidie ISDE vallen de werkzaamheden voor isolatie (arbeidskosten) ook dit jaar onder het lage BTW tarief van 9%. Het verlaagde BTW tarief hoef je niet als subsidie aan te vragen maar wordt verrekend met de aannemer.

Ga naar www.rvo.nl voor alle details.

Meer lezen
27jan

Gebruik van hout aanmerkelijk gunstiger voor het klimaat

Het gebruik van hout in de bouw pakt aanmerkelijk gunstiger uit voor het klimaat dan op basis van de huidige MPG-systematiek wordt aangenomen. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van TNO naar het effect van vastlegging van koolstof in hout op de milieubelasting van een houten casco.

Dit zogenaamde biogene CO2 telt nu nog niet mee in de bepalingsmethode die gebruikt wordt in de wettelijk verplichte duurzaamheidstoets, de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG). Uit de berekeningen blijkt dat als biogeen CO2 wél wordt meegerekend de netto bijdrage aan klimaatverandering gerelateerd aan de productie van de houten woningcasco’s de helft lager is.

In het onderzoek wordt een model gebruikt waarin het biogene koolstof wordt meegenomen in de duurzaamheidsprestatie. Daaruit volgt dat als de koolstofopslag in hout in een levenscyclusanalyse (LCA) over een periode van 100 jaar wel wordt meergerekend, er netto 50% minder wordt bijgedragen aan klimaatverandering (in kg CO2 emissie equivalenten), dan in het scenario zonder CO2-opname.

HSB en CLT-casco

In het onderzoek is de klimaatimpact voor twee woningcasco’s berekend, in houtskeletbouw (HSB) en in kruislaaghout (CLT). Als de vastlegging van koolstof in hout meetelt, wordt de totale netto CO2 emissie gerelateerd aan de productie van de houten woningcasco’s veel lager. Bij HSB is sprake van een halvering, in het geval van CLT is de netto uitstoot van CO2 over honderd jaar zelfs negatief.

Meer lezen

    Heeft u nog vragen?