Een groene hypotheek is een hypotheek, waarbij een deel van de financiering wordt aangemerkt als groen. Over dit groene deel betaalt u 10 jaren lang 1 procent tot soms wel 2 procent minder hypotheekrente dan de geldende hypotheekrente in de markt. Over het groene deel van de financiering kan het rentevoordeel dus oplopen tot 20 procent. Dat betekent dus niet dat u over de gehele hypotheek minder hypotheekrente betaalt. U mag tegen een lager rentetarief 25.000 tot 100.000 euro aan hypotheek nemen. Een andere voorwaarde is dat de koopsom van het huis niet hoger mag zijn dan ruim 272.000 euro. Als u dus een groen huis koopt of uw huis gaat verbouwen zodat de woning meer aan de tegenwoordige milieu eisen voldoet, is de groene hypotheek een goedkopere hypotheek dan een gewone hypotheek.

Wanneer een Groen Hypotheek afsluiten?

Een groene hypotheek krijgt u ook niet zo maar. Er worden behoorlijk strenge eisen gesteld. Als uw huis of de verbouwing van uw eigen woning aan deze eisen voldoet, krijgt u een zogenaamde groenverklaring van Agentschap NL een samenvoeging van de EVD, het Octrooicentrum Nederland en SenterNovem. Deze groenverklaring is maximaal 10 jaar geldig. Als het om een nieuwbouwwoning gaat, is vaak de groenverklaring al voor u aangevraagd. Zo niet, dan kunt u dat zelf altijd alsnog doen. Let er wel op dat voor een nieuwbouwproject de aanvraag moet zijn gedaan voordat de bouw vanaf de begane grond is gestart. Dus direct na het bouwrijp maken van de grond. Omdat veel milieuwinst is te behalen met de renovatie van bestaande woningen, kan ook de bestaande bouw bij renovatie en verbetering gebruik maken van de groene hypotheek.

Energie zuiniger maken van de eigen woning

Wie zijn bestaande woning energie zuiniger wil maken, kan uit verschillende niveaus van verbetering kiezen. Daaraan is ook gekoppeld de mate waarin de hypotheek groen kan worden gefinancierd:

  • Wanneer de energie-index door de renovatie minimaal twee label stappen lager wordt dan voor de renovatie of u krijgt minimaal het B-label, dan kan u daardoor een groene lening krijgen van maximaal € 25.000.
  • Als door de renovatie de energie-index minimaal vier label stappen zakt en uw woning minimaal daardoor een B-label krijgt kunt u tot maximaal € 50.000 groen financieren.
  • Wanneer de energie-index door de renovatie en verbetering zelfs minimaal vijf label stappen lager wordt of de woning komt in bezit van een A-label, dan mag u maximaal € 100.000 groen financieren.

De Triodos bank is goed voor een groene hypotheek in 2020

De Triodos bank is bij uitstek bekend om duurzaam en milieuvriendelijk sparen en beleggen. De Triodosbank biedt ook de Groen Hypotheek aan, maar is daarin niet de enige bank en kredietverstrekker. Bovendien zal de groene hypotheek in veel gevallen moeten worden gecombineerd met een andere hypotheek. Daarbij is het goed om meerdere offertes aan te vragen en om te zien bij wie u het beste uit bent. Vraag daarbij altijd ook of de bank voor u de groenverklaring kan aanvragen en welke stappen zij u daarbij verder adviseren.