Duurzaam renoveren

Als VDZ–Projecten uit het Noord-Brabantse Rijen staan wij voor Duurzaam Renoveren. Dat klinkt heel aardig, maar ik hoor u al denken: Iedereen schreeuwt toch over duurzaamheid? Want wat is Duurzaam Renoveren nu eigenlijk?

Duizenden woningen uit de jaren 60 en 70, of nog eerder voldoen niet aan de energienorm. En energie is duur en energie wordt ook nog steeds duurder. Daarom is het zaak te zorgen dat er géén energie verloren gaat door gaten en kieren Maar tevens dat je zo weinig mogelijk gebruik hoeft te maken van fossiele brandstoffen. Maar hoe verduurzaam je je bestaande woning zonder dat het zakken met geld kost?

Wij hebben het ’verduurzamen van woningen’ tot ons stokpaardje gemaakt. Dat komt omdat mede-eigenaar Walther Dingemans sr. al tien jaar geleden de kentering in energieverbruik zag aankomen en wij tot marktleider werden in een verduurzamingswens die nog volledig in de kinderschoenen stond en die zich nog zelf moest ontdekken.

Maar wanneer de paden nog niet zijn gebaand en jezelf nog veel kunt en moet ontdekken, kun je ook je eigen pad plaveien en dat is wat we als VDZ-Projecten hebben gedaan.

Hoe doe je dat dan?

Een van die relaties die we de afgelopen jaren mochten ondersteunen bij het realiseren van de verduurzaming van een woning uit de 60-er jaren is Marleen Geerts. “Aan de slag gaan met je huis is hartstikke leuk!” zegt Marleen die begon met het aanbrengen van de juiste isolatie: “Duurzaam wonen begint bij goed isoleren. Als warmte er niet uit gaat, hoef je het ook niet op te wekken. Isoleren is dan ook geen hype, maar een must. Wij hebben het hele huis gestript en o.a. de spouwmuur geïsoleerd en dubbel glas gezet. Omdat we zagen dat het energielabel van de woning en stuk beter moest.”’

Passie en vakkennis

“Maar duurzaamheid en energiebesparing gaan een stuk verder. Het is zonde wanneer je denkt een juiste investering te doen, terwijl een andere stap wellicht meer rendement oplevert. Belangrijk is te kiezen voor een energieadviseur of een partij die je op de juiste manier kan voorlichten. VDZ-Projecten wees ons op de mogelijkheden en ook op de subsidies die voor ons van toepassing waren. Ze boden ons een aanpak op maat. Onze tip is dan ook kies voor een partij te kiezen die je goed kan adviseren en subsidies en technieken bij elkaar brengt. Wat ook helpt, is praten met mensen die hun huis al hebben verduurzaamd. Daar leer je van.”