Isoleren is de belangrijkste manier om een huis te verduurzamen en de stookkosten te verlagen. Alleen is het reguliere materiaal waarmee veel geïsoleerd wordt vaak niet goed voor het klimaat en voor jezelf, zoals steenwol, glaswol en PUR. Maar gelukkig zijn er ondertussen beproefde biologische (biobased) alternatieven zoals hennep, houtvezel of schapenwol isolatie waarmee je écht duurzaam en gezond isoleert in nieuwbouw en bestaande bouw.

Glas- en steenwol hebben een ‘gemiddelde’ milieuscore. Het zijn minerale producten gemaakt van vulkanisch gesteente of glasscherven die recyclebaar zijn. Maar het productieproces is CO2-intensief en heeft een grote milieu-impact. PIR en PUR zijn kunststoffen op basis van aardolie waarvan onlangs ook is aangetoond dat ze een slechte invloed hebben op jouw gezondheid. Daarnaast zijn het dampdichte materialen die de vochthuishouding zeer slecht kunnen regelen waardoor je last kunt krijgen van schimmel en houtrot.

De biologische isolatiematerialen bevatten geen giftige stoffen en hebben dus geen negatieve invloed op jouw gezondheid. Het gaat hierbij om ecologische isolatiematerialen zoals hennep, houtvezel of schapenwol. Deze biobased materialen isoleren goed in de winter, maar geven, in tegenstelling tot de reguliere isolatiematerialen, ook zeer goede bescherming tegen de hitte in de zomer. Veel natuurlijke isolatiematerialen slaan CO2 op en hebben dus ook nog eens negatieve emissies uitstoot.
Bovendien zijn ze niet alleen ‘dampopen’ maar ook vochtregulerend, dit draagt bij aan een ademend huis. Hierdoor ontstaat er een gezond binnenklimaat en heb je geen last van vochtproblemen. Kortom wanneer je kiest voor ecologische materialen creëer je pas echt een gezonde leefomgeving. Nog een voordeel, natuurlijke materialen zijn prettiger in het gebruik dan snel irriterende glas- en steenwol.

Kortom wanneer je kiest voor ecologische materialen isoleer je pas écht duurzaam en gezond!