Ecologisch bouwen

Ecologische Bouwelementen en VDZ Projecten hebben een ecologische dak-, wand-, vloer- en renovatie-systeem ontwikkeld. Bouwelementen met isolatiemateriaal gemaakt van papierafval. De nieuwe elementen zijn een uitbreiding op het bestaande assortiment van VDZ projecten. Onder eigen label zijn HSB-elementen ontwikkeld. VDZ projecten levert het isolatiemateriaal, gemaakt van papierafval. “De isolatieplaat is stevig en veerkrachtig. Bestaat uit cellulose met zeer goede thermische, akoestische en brandwerende eigenschappen”, zegt Walther Dingemans, directeur van VDZ projecten. Zo zijn de elementen tot 100% geluidswerend en zorgt de cellulose met een lambda waarde van 0.037 dat de warmte binnen blijft en de kou buiten. “Het bevat bovendien geen gevaarlijke vezels of giftige stoffen.”

Prefab

De ecologische bouwelementen zijn geschikt voor daken, vloeren, buiten- en binnenwanden. “Het werken met elementen scheelt bouwtijd en dus kosten”, zegt Walther Dingemans, commercieel directeur van VDZ projecten. “Sparingen voor bijvoorbeeld dakramen of schoorstenen zijn al aangebracht in de prefab elementen. Eigenlijk is met de modulaire ecologische elementen elke woning en ieder project duurzaam te verzorgen.” Het mooie van het toepassen van deze materialen is de opslag van Co2.

CO2 opslaan

De elementen van VDZ projecten zijn gemaakt van hout en houtachtige materialen. Circulair isolatiemateriaal bestaat uit cellulosevezels of houtvezel die ooit zijn gewonnen uit hout. Dat betekent dat de CO2 die de boom gebruikt om te groeien, in het materiaal zit opgeslagen. Bij papierrecycling gaat dit binnen twee jaar de verbrandingsoven in. “Met deze bouwelementen sla je CO2 voor decennia op in het gebouw. En mocht het weer vrijkomen, dan wordt het isolatiemateriaal volledig hergebruikt en opnieuw toegepast in nieuwe ecologische elementen. Zo maken we samen de afvalberg kleiner, de bouwsector groener en het leven gezonder.”

    Heeft u nog vragen?