Investeren in het verduurzamen van je woning en tegelijk geld besparen? Klinkt tegenstrijdig, toch kan het. Maar hoe bespaar je geld door het uit te geven? En hoe lang duurt het voordat je de investering hebt terugverdiend? Een ding is zeker: als je niks doet, kost het je sowieso geld.

Bespaar direct op je energierekening

Energiezuinig wonen = geld besparen. Je bespaart natuurlijk het snelst door minder energie te verbruiken. De thermostaat kan misschien een graadje lager en douchen kan vast wat korter. En zijn alle lampen in huis al vervangen voor ledlampen? We gebruiken daarnaast behoorlijk wat energie met al onze elektrische apparaten. De grootste energieslurpers zijn vaak de tv, koelkast, elektrische boiler, wasdroger en de vaatwasser. Is er wat aan vervanging toe? Kies dan voor een apparaat met een energiezuinig A+++-label. Zo gebruikt een A+-koelkast al snel twee keer zoveel stroom als een A+++-koelkast. Kijk altijd even wat het absolute energieverbuik is. Je vindt het op het energielabel. Dat verbruik kan per A+++-apparaat nog best verschillen.

Begin met isoleren

De grootste kostenpost op de energierekening is het verwarmen van huis en water. Als je huis goed is geïsoleerd, verspil je geen onnodige warmte en daarmee geld. Isoleren gaat dan ook altijd voor het installeren van andere energiebesparende maatregelen. Dit zijn de 4 belangrijkste isolatiemaatregelen met hun besparing en terugverdientijd*:

1. Dakisolatie

Via het dak gaat de meeste warmte verloren, hiermee bespaar je de meeste energie en daarmee kosten.

Wel met ecologische materialen isoleren ook te bestellen om dit zelf te doen
Houtvezel en cellulose
 • Besparing: Gemiddeld € 750 per jaar
 • Terugverdientijd: 4 tot 6 jaar

2. muurisolatie maar dan aan de binnen zijde veel beter en geen last van schimmels

Ook wederom met een dampopen materiaal ook bij ons te bestellen om zelf te doen met de juiste uitleg kan iedereen dit doen
 • Besparing: Gemiddeld € 700 per jaar
 • Terugverdientijd: 2 tot 4 jaar

3. Vloerisolatie

Houdt optrekkend vocht tegen en houdt de vloer langer warm in de winter en langer koud in de zomer.

 • Besparing: Gemiddeld € 230 per jaar
 • Terugverdientijd: 5 tot 7 jaar

4. HR++ of triple glas

Houdt de warmte binnen en het straatgeluid buiten. HR++ of triple glas isoleert beter dan dubbel glas en al helemaal beter dan enkel glas.

 • Besparing: Gemiddeld € 330 per jaar ten opzichte van enkel glas
 • Terugverdientijd: 7 tot 10 jaar

*Bij een hoek/twee-onder-een-kapwoning van gemiddelde omvang met 3 bewoners. De werkelijke besparingen en terugverdientijd hangen af van je stookgedrag, gezinssamenstelling en isolatiekosten (bron: Millieu Centraal).

Lees ook: Geen koude voeten meer? Kies voor vloer- of bodemisolatie!

Slimme subsidies voor isolatie

Goed om te weten: als je twee of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren voor een woning die jouw eigendom is, kun je subsidie krijgen van de overheid. Je bespaart er zo’n 20 procent mee op de kosten. De isolatie moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals een minimale isolatiewaarde van het gebruikte materiaal en een minimaal isolatie-oppervlak.

Lees ook: Subsidie voor isolatie nu tijdelijk verhoogd

Energiezuinig ventileren

Je zet vast wel eens een deur of raam op een kier om frisse lucht in huis te laten. Dat is een goede gewoonte, want frisse lucht in huis is erg belangrijk voor je gezondheid. Maar je huis luchten is niet hetzelfde als ventileren. Ventilatie zorgt ervoor dat de lucht in huis dag en nacht gezond is: 24 uur per dag dus. Daarom hebben veel oude huizen ventilatieroosters. Dat noemen we natuurlijke ventilatie. Het lijkt de goedkoopste optie, maar je raakt zo ook veel kostbare warmte kwijt uit huis. Dan is er nog mechanische ventilatie. Dat is een slim ventilatiesysteem dat ervoor zorgt dat de vervuilde lucht uit alle kamers in huis wordt afgevoerd en schone lucht wordt aangezogen. Die systemen kosten energie, maar zijn beter dan natuurlijke ventilatie. Dit zijn de twee belangrijkste manieren om toch energiezuinig te ventileren:

 • Zelfregulerend ventilatierooster: Deze reageert op winddruk en zorgt ervoor dat er bij harde wind minder lucht wordt doorgelaten.

 • Ventilatie-unit-met-warmteterugwinning: De binnenkomende lucht wordt alvast verwarmd met de warme lucht die naar buiten gaat.

Aardgasvrij wonen

Gas is nou eenmaal duurder dan elektriciteit. En terwijl de overheid de energiebelasting op elektriciteit dit jaar heeft verlaagd, is die van gas juist gestegen. Ook is aardgas als fossiele brandstof erg belastend voor het milieu en daarom moeten we met z’n allen in 2050 van het aardgas af zijn. Steeds meer mensen stappen dan ook over op een elektrische warmtepomp of zonneboiler. Hiermee bespaar je flink op je CO2-uitstoot én je energierekening. Warmtepompen zijn er in 3 soorten. Dit is wat je ermee bespaart*:

1. Volledig elektrische warmtepomp

Vervangt de cv-ketel en verwarmt huis en water. Hiermee ga je helemaal van het aardgas af. Voorwaarde is wel dat je huis erg goed geïsoleerd is, wat vaak het geval is bij huizen van na 1992.

 • Besparing: Gemiddeld tussen € 450 en € 620 per jaar (omdat je gasaansluiting weg kan)
 • Terugverdientijd: 10 tot 20 jaar

2. Hybride warmtepomp

Werkt samen met je cv-ketel en is een tussenoplossing naar aardgasvrij wonen. Kan al in een matig geïsoleerd huis.

 • Besparing: Gemiddeld € 250 per jaar
 • Terugverdientijd: 4 tot 6 jaar

3. Ventilatiewarmtepomp

Kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen.

 • Besparing: Gemiddeld € 190 per jaar
 • Terugverdientijd: 6 tot 10 jaar

*Bij een gemiddelde eengezinswoning met 3 bewoners. De werkelijke besparingen en terugverdientijd hangen af van je stookgedrag en kosten warmtepomp (bron: Millieu Centraal)

Subsidie voor warmtepompen en zonneboilers

Om te helpen met de overstap van gas naar warmtepomp of zonneboiler biedt de overheid sinds 2016 subside aan. Deze kan oplopen tot 36% van de aanschafprijs van een warmtepomp en 22% van de aanschafprijs van een zonneboiler. Hoeveel subsidie je per apparaat kunt krijgen, hangt af van het soort apparaat en het vermogen daarvan. Bekijk daarvoor de apparatenlijst op de website van de Rijksoverheid.

Laat zonnepanelen voor je werken en laad deze energie in je Auto of Batterij

Met zonnepanelen wek je je eigen energie op. Zo gebruik je minder energie van het energienet en dat zie je maandelijks terug aan een lagere energierekening. Gebruik je minder energie dan je opwekt? Dan kun je dat weer terugleveren aan je energieleverancier. Daarvoor krijg je terugleververgoeding. Daarnaast hoef je over zelf opgewekte energie geen belasting te betalen en kun je de btw van de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugkrijgen van de Belastingdienst. De aanschaf van 10 zonnepanelen kost na btw-teruggave ongeveer € 5100 en de besparing per jaar is € 780. Dat betekent dat je de investering al binnen 6 tot 7 jaar hebt terugverdiend.

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen?

Via de handige woningcheck zie je direct hoeveel energiekosten jij kunt besparen. Bekijk welke energiebesparende maatregelen er voor jouw huis mogelijk zijn, wat het je kost en wat je ermee bespaart.